Please wait...

Vad är biblioterapi?

Att läsa sig till bättre hälsa

Biblioterapi som metod för välmående och social kontakt, med intervju av Cecilia Pettersson via Forskning.se

Biblioterapi på Wikipedia

Bakgrund och information på Wikipedia om bibliografins utveckling.

 

Det läkande ordet

Intervju med Yvonne Fällström, bibliotekarie på Lärcenters bibliotek i Falköping, publicerad hos Vilja förlag.

Efter stamcellstransplantationen var jag oerhört trött och känslig. Orkade inte ens höra samtal. Så småningom orkade jag lyssna på talböcker men var tvungen att börja med Astrid Lindgren för det var vad intellekt och psyke klarade av just då. Sedan har jag trappat upp långsamt och nu är jag tillbaka och lyssnar på litteratur som alltid intresserat mig. Det är fortfarande jobbigt att läsa böcker på ”vanligt” sätt men så tillfredställande psykiskt att ända vara tillbaka och kunna känna sig som vanligt. Så skönt att jag inte gav upp när jag inte orkade läsa som vanligt utan lyssnade på min man som hjälpte mig i början genom att läsa barnböcker högt för mig❤️


 

Våra boktips

Tipsa oss om böcker som har fångat dig, lett dig igenom tuffa perioder och bidragit till skratt och tårar, när du har behövt skratta och gråta.


Den individuella eller gemensamma resan?

Det finns många böcker skrivna av personer som har gått igenom sjukdom - berättelser om patientresor och perspektiv hos närstående. Att läsa om andras öden eller skriva om sin egen resa kan vara terapeutiskt och biblioterapi har under de senaste åren blivit både ett akademiskt ämne, behandlingsmetod och forum för allmänhetens intresse.

Att läsa och skriva kan vara högst personliga aktiviteter eller något som öppnar upp för gemenskap. För det senare, finns bokcirklar både via nätet, bibliotek och studieförbund.