Please wait...

Vad är mental träning?

Mental träning handlar om träning av sinnet genom att attityder, tankar och känslor uppmärksammas och hanteras på ett särskilt vis. Begreppet förekommer ibland i idrottsvärlden där arbete med fokus, självbilden och målbilder, kan tänkas vara en del av den prestationshöjande träningen. I vidare bemärkelse kan vi låta det innefatta strategier såsom mindfulness och terapiformer som KBT och ACT.

Att man som patient ges möjlighet att formulera målbilder för tillfrisknande, habilitering eller funktion, beskrivs av våra intervjudeltagare som mycket viktigt. Här finns en samling av böcker, poddar, kurser, information och mer för dig som vill undersöka ämnet närmare!

 

 Kunskap för för att hantera sjukdom

Jag prioriterar noga vad jag använder min energi till; försöker att göra saker som ger kraft och glädje, försöker undvika att göra sådant som tar glädje och energi. Jag försöker undvika att irritera mig över, eller bli arg, på sådant som jag inte kan påverka.

Jag har lärt mig att be om hjälp, och att vara tydlig på vad jag vill ha hjälp med och hur jag vill att omvärlden ska behandla mig. Det visar sig då att människor gärna vill hjälpa mig och blir tacksamma för att jag berättar hur jag vill ha det! (T ex kan jag ringa goda vänner och berätta att jag och min man gärna vill umgås, men inte orkar ordna något själva. "Kan vi få komma till er på middag?")


Skapa mentala målbilder

Tips från Psykologifabriken!

 

 

 

Vad har hjälpt dig?